Shadowbanned! The real deal of geniale hoax?

Photo 07-12-2017, 14 59 32 (1)

Het is het gerucht van de laatste tijd en er doen zich de wildste verhalen over rond. Het zijn werkelijk onrustige tijden in de wereld van Instagram en dat alles vanwege het shadowban fenomeen.

Het klinkt als iets uit de Lord of the Rings, maar de vraag is natuurlijk of het the real deal is of gewoon een broodje aap.

 

Wat is een shadowban vraagt u dan.

 

Een shadowban is een ban op het gebruik van bepaalde hashtags op bepaalde posts door bepaalde accounts.

 

Oké, dat klinkt vaag.

 

Dat komt omdat het ook zo is.

 

Ik leg het iets uitgebreider uit.

 

Kennelijk is het nieuwe algoritme van Instagram vrij agressief op zoek naar misbruikers van het platform. Op het moment dat je door het algoritme opgepikt wordt als zodanig kun je een ban krijgen op je foto’s als je daarin bepaalde “populaire” hashtags gebruikt.

 

Stel je hebt een shadowban en je upload vervolgens een foto van jezelf in de gym met daaronder #gymselfie dan wordt die foto niet weergegeven onder #gymselfie.

 

En dat betekent dan weer dat je het erg moeilijk gaat krijgen om je account te laten groeien, want hoe moeten mensen die jou nog niet volgen jou nu gaan vinden.

 

Tenminste, dat is de hele gedachte van een shadowban.

 

“misbruikers van Instagram”

 

Wacht even Nick, je hebt het over misbruikers van Instagram.
Ja, dat klopt.

 

Wanneer ben je een misbruiker dan?

 

Ook dat is redelijk vaag, maar ik heb wel een kleine opsomming voor je. Dit heb ik natuurlijk gejat van alle andere mensen die er al veel eerder allemaal exact dezelfde blog over hebben geschreven.

 

  1. Wanneer je veelvuldig de follow/unfollow methode toepast, je kunt dan door Instagram geflaged worden als bot. In mijn persoonlijke mening mogen deze mensen sowieso volledig gebanned worden van Instagram.

 

  1. Wanneer je daadwerkelijk bots inzet. Dito

 

  1. Wanneer je de limiet overschrijdt. En dan word het allemaal nog vager want echt niemand weet exact wat de limiet is en waarom Instagram überhaupt een limiet heeft ingesteld. Het zou iets te maken hebben met de twee bovenstaande redenen. Er wordt in ieder geval aangeraden om niet boven de 150 likes, 60 comments en 60 follow/unfollow te zitten binnen een uur. Maar goed, als jij 60 mensen volgt en ontvolgt per uur heb je denk ik sowieso een probleem.

 

  1. Wanneer je je hashtags in de eerste comment onder je post plaatst. Dit wordt blijkbaar gezien als spamgedrag.

 

  1. Wanneer je herhaaldelijk dezelfde hashtags gebruik. Dit wordt blijkbaar ook gezien als spamgedrag.

 

  1. En zo zijn er nog wel een paar vage oorzaken waardoor je blijkbaar een shadowban krijgt.

 

 

“the real deal of geniale hoax”

 

Hoe meer ik er over las, hoe meer ik exact hetzelfde las. Alsof iedereen elkaars blog aan het kopiëren was en het net iets anders verwoorde.

 

En dus ging ik op onderzoek uit, want ik maakte mij zeker schuldig aan een aantal van de redenen. Ik post mijn hashtags in een comment en ik gebruik vaak dezelfde hashtags, maar dat is dan ook het enige terwijl er nog tal van andere shadowban redenen zouden zijn.

 

Hoe zou ik er dan achter komen dat ik wel of niet een shadowban heb?

 

Aaah, blijkbaar was daar een handige site voor in het leven geroepen. Ruiken jullie de rotte vis al?

 

Enfin, ik ben mijzelf dus gaan checken en ja hoor op mijn laatste post had ik de gevreesde shadowban.

 

But why?

 

Ben ik een misbruiker? Ik geloof er niets van.

 

Toen sloeg mijn twijfel om in volledig ongeloof en besefte ik mij dat de shadowban waarschijnlijk een hoax is.

 

Ik ben mee gaan kijken op het account van iemand die mij niet volgt en heb gezocht op de hashtags die ik heb gebruikt in mijn gebande foto. Guess what, ik was gewoon te vinden en dat zou dus niet moeten kunnen met een shadowban. Ik heb niet alleen mijzelf gecheckt, maar ook andere accounts die ik niet volg.

 

Het gekke is dat sommige accounts die zich schuldig maken aan het vaak plaatsen van dezelfde hashtags in de eerste reactie onder hun post niet gebanned zijn en sommige accounts die zich daar totaal niet schuldig aan maken juist weer wel.

 

Ook de posts van gebande accounts van andere mensen heb ik gecheckt en de posts waren gewoon te vinden op de hashtags waar die foto’s zogenaamd op zouden zijn gebanned.

 

Het lijkt dus eerder op een vreemd roulette spelletje en ik geloof echt dat het een hoax is om bereik te creëren. In mijn optiek heeft iemand deze situatie kunstmatig gecreëerd en is het niet echt een maatregel van Instagram.

 

Ik kan tal van redenen opnoemen waarom mensen dit zouden doen zoals het verzamelen van alle account namen die worden ingevuld op de shadowban check websites. Die kunnen later weer door bots worden gebruikt om te volgen/ontvolgen.

 

Ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen, maar ik denk oprecht dat we allemaal in een geniaal opgezette hoax zijn getrapt. Waarschijnlijk zijn er nu een aantal bedrijven, dat de lijsten van miljoenen account namen in hun bezit hebben waar ze hun bots op kunnen los laten.

 

Misschien ratel ik nu erg ver door, maar vergis je niet hoe slinks en sluw het er aan toe gaat in de wereld van Social Media.

 

Ik kan in ieder geval met 100% zekerheid zeggen dat (ondanks dat ik een zogenaamde shadowban heb) ik geen effect hier van heb ondervonden. Sterker nog, het bereik op mijn account is de afgelopen weken alleen maar gegroeid en dus zeg ik dat de shadowban een geweldig broodje aap is.

 

Wat denk jij ervan? Heb jij een andere mening? Weet je misschien iets wat anderen niet weten? Laat het ons weten want we zijn allemaal heel benieuwd.

KISS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s