Instagram voor ondernemers

Photo 15-11-2017, 14 57 46

Ondernemen en social media gaat tegenwoordig hand in hand. Toch is er een hoop ondernemers dat moeite heeft om social media op de juiste manier in te zetten.

Vooral Instagram blijkt vaak een lastig in te zetten medium waarbij men voornamelijk focust op verkeerde zaken en de potentie van dit geweldige platform mist.

 

Enfin, ik wil daar wat licht op schijnen zodat jij daar je voordeel mee kunt doen.

 

Dus doe er je voordeel mee.

 

Instagram is op dit moment het meest interactieve platform en vormt (of je het nou beseft of niet) een geweldige bodem voor het creëren van nieuwe klanten en is een geweldige tool voor het onderhouden van bestaande klant relaties.

 

Een lange en belangrijke zin die het de moeite waard is om nog een aantal keer terug te lezen.

 

Het bereiken van (potentiële) klanten via social media is groeiende en hoe eerder je dat beseft des te sneller je kunt schakelen om jouw diensten en/of producten onder de juiste aandacht te krijgen.

 

Dito zin.

 

Ik zeg expres “de juiste aandacht” want het gaat er hier niet om dat je zoveel mogelijk volgers en likes vergaart. Dat is wellicht leuk wanneer je een persoonlijk account onderhoudt, maar het voegt weinig tot niets toe wanneer je ondernemer bent.

Iets korter door de bocht dan, het geforceerd vergaren van zoveel mogelijk volgers is alleen heel goed voor het onderhouden van je ego en meer eigenlijk niet.

Waar het wel om gaat is dat je specifiek het bereik onder je doelgroep vergroot en de engagement met die groep stimuleert wat uiteindelijk tot meer klandizie kan leiden.

 

Hoe wat?

 

Specifiek het bereik onder je doelgroep vergroten en de engagement met die groep stimuleren.

 

De vraag is natuurlijk hoe.

 

Hoe bereik je je doelgroep? Hoe zorg je voor meer engagement met je doelgroep en hoe zorg je ervoor dat zij uiteindelijk overgaan tot het kopen van je producten of het afnemen van je diensten?

Allereerst gaat het er om dat je heel goed weet wat je op social media wilt laten zien en hoe je jezelf of je product/dienst profileert.

Het vormen van een sterke identiteit is daarbij ontzettend belangrijk want psychologie. Mensen voelen zich nou eenmaal sneller aangetrokken tot iemand met een duidelijke en sterke identiteit. Consistent blijven in die identiteit zal dan ook op den duur de juiste mensen gaan aantrekken.

Dat je daarbij investeert in een stukje professionaliteit is een logisch gevolg want niemand loopt warm voor slechte foto’s die zijn gemaakt met een oude telefoon.

Mensen willen tegenwoordig eerst een mooie Instagram feed zien voordat ze überhaupt besluiten om je website te bezoeken. Het is dus belangrijk om te beseffen dat een bezoek aan de Instagram pagina van je bedrijf ontzettend veel bijdraagt aan de besluitvorming van je eventuele klanten.

 

Nog een keer dan.

 

Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoezeer mensen tegenwoordig besluiten of er wel of geen identiteitsmatch is met het bedrijf waar ze iets willen kopen puur en alleen aan de hand van de Instagram pagina van dat bedrijf.

 

Speel daar dan ook op in.

 

Waak er alleen wel voor dat je Instagram pagina niet in een product catalogus veranderd waarbij je puur en alleen aan product- en/of prijspresentatie doet.

Op deze manier social media inzetten gaat echt niemand aantrekken. Bedrijven die op deze manier Instagram gebruiken scoren dan ook heel slecht.

Vervolgens is het ontzettend belangrijk om engagement te stimuleren op een oprechte manier. Een positieve insteek waarbij de wil om te helpen je motivatie is kan enorm helpen je bereik te vergroten.

 

Besef alleen wel dat interactie onderhouden met mensen enorm hard werken is. Dit gedeelte wordt dan ook vaak enorm onderschat en je kunt het ook niet faken of automatiseren.

Dit moet je zelf doen.
Get out there, vind en volg mensen die like-minded zijn, reageer, laat je horen en deel met elkaar.

Oh en wees geen negatieve zeur op social media, daar zit niemand op te wachten.

Je product of dienst kan ontzettend geweldig zijn, maar zonder het creëren van positieve engagement met je volgers loop je een hele hoop potentiële omzet mis.

Creëer dus een sterke identiteit, wees oprecht positief, investeer in kwaliteit en connect met je volgers.

In de volgende social media blog gaan we wat meer praktischere tips behandelen om je doelgroep nog beter te bereiken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s