Waarom jij niet afvalt.

bored

Want saai en je hebt geen ruggengraat. Of je wilt eigenlijk helemaal niet afvallen, wat helemaal prima is maar je durft het niet toe te geven.

Afvallen of gewichtsverlies, als je aan 10 verschillende sportschoolbezoekers vraagt waarom zij naar de gym gaan zal het antwoord iets te maken hebben met die verschrikkelijke weegschaal waar ze elke ochtend op staan.

 

Het is dus nogal een ding, dat hele afvallen.

 

Zeker als je je bedenkt dat er letterlijk duizenden boeken, artikels, blogs, video’s, programma’s en diëten zijn geschreven om men te helpen afvallen.

 

Maar waarom lukt het dan nog steeds niet?

 

Omdat Milka Oreo bestaat.

 

Einde blog.

 

Of nee, ik wilde nog een punt maken waarom mensen keer op keer falen om af te vallen.

 

Dat komt omdat de kern van het afvallen een intens saaie bedoeling is. Afvallen is niet leuk en dat zal het ook nooit worden. Wie gaat er nou voor zijn lol in een calorie tekort (hoe groot of klein die ook is) zitten?

 

En dat is meteen het tweede punt wat ik wil maken. Afvallen doe je primair door een energie tekort te hanteren. Simpeler gezegd ga je minder eten dan dat je verbruikt.

 

 

De randzaken om dat minder eten heen kan je dan zo aangenaam mogelijk maken maar het minder eten zelf gaat natuurlijk nooit leuk worden.

 

En dan kom je bij het volgende probleem. Om iets te doen wat niet leuk is maar waarvan je weet dat het nodig is om je doel te behalen, heb je een flinke dosis aan intrinsieke motivatie en discipline nodig.

 

Dat hebben de meeste mensen niet.

 

Sorry but not sorry.

 

Daarbij raakt men bijna altijd verdwaald in het oerwoud van goed bedoelde adviezen, verschillende diëten, en allerlei meningen die weglaten waar het nou echt om draait en doen alsof afvallen vooral heel ingewikkeld is.

 

Je snapt dat je poging zonder sterke intrinsieke motivatie en een simpel doch effectief plan vrij kansloos is.

 

Oke, genoeg negativiteit.

 

Ik geloof namelijk dat iedereen zijn/haar doelen kan behalen.

 

Mits je het echt heel graag wilt.

 

En dan niet graag als in, ja met zo min mogelijk werk wil ik later ook wel in een Porsche rijden graag. Ik heb het over net zo graag als dat ik wil kunnen blijven door ademen graag.

 

En ga dan nog eens goed bij jezelf na waarom je dat zo graag wilt.

 

Graag.

 

En dan het technische gedeelte.

 

Laten we eerst het belangrijkste mechanisme bekijken dat er voor zorgt je kan afvallen, namelijk de zogeheten negatieve energie balans. Ook wel een calorie tekort genoemd. Het is het proces waarin je lichaam meer verbruikt dan dat het consumeert. De grootte van dat tekort en de manier waarop je dat bewerkstelligd is iets waar we later op terug komen. Maar, hoe je het ook went of keert, een negatieve energiebalans is essentieel om af te vallen.

 

“energie kan niet verloren gaan of uit het niets ontstaan”

 

Dit is niet zomaar een visie of een mening, dit is een wetenschappelijk feit. Zo feitelijk dat het een natuurwet is. Die natuurwet heet de wet van de thermodynamica, ook wel Eerste Hoofdwet genoemd.
De wet van de thermodynamica stelt dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. Dat wil zeggen dat extra vet (energie) niet zomaar in je lichaam kan ontstaan zonder dat je die energie niet eerst consumeert. Het is immers overtollige energie wat je lichaam opslaat als vet. Dat principe werkt ook de andere kant op. Je kan je vetvoorraden niet magisch laten verdwijnen, je zal de opgeslagen vet (energie) nou eenmaal eerst moeten aanspreken om het om te zetten in energie welke je lichaam kan gebruiken.

 

Het is dus eigenlijk heel simpel. Eet boven je behoefte en je zal aankomen in gewicht, eet onder je behoefte en je gewicht zal afnemen.

 

Nou dag he daaaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s