Krachttraining voor beginners.

weight-vs-rep

 

Stel je wilt beginnen met krachttraining, waar begin je dan?

 

Dat is best een belangrijke vraag. Maar, wellicht een belangrijke vraag is, hoe begin je dan?

Simpel.

 

Heel rustig.

 

Neem je tijd, leer de oefeningen op de juiste manier uit te voeren en laat je lichaam wennen aan deze nieuwe belasting.

 

Met juist uitvoeren bedoel ik niet dat je naar je favo social media influencer moet gaan kijken voor wijsheid want 9 van de 10 keer kunnen ze er zelf ook geen kont van.

 

Oke, 8 van de 10 keer dan.

 

Maar echt, de hoeveelheid pijnlijk fout uitgevoerde deadlifts, squats en push ups ik zie langs komen neemt met de week toe.

 

Dat betekent niet dat ik het niet tof vind dat ze het toch proberen, het is alleen heel stom om het niet eerst op de juiste manier te leren.

 

Dus, first things first.

 

En dan de second things.

 

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk hele stoere filmpjes voor op je insta zodat je kan laten zien dat ook jij 100 kg kan deadliften.

 

Maar zullen we eerst even de juiste techniek aanleren voordat je jezelf een hernia tilt.

 

Fijn.

 

Daarbij komt dat het aanleren van een goede techniek weken, maanden en ja soms zelfs jaren kan duren. Neem je lichaam en wat je er mee kan dus niet zomaar voor lief want dat is de grootste fout die je kan maken.

 

Ik hoop in ieder geval dat ik je met deze 3 basis regels goed op weg kan helpen.

 

 

  1. Range first, weights second, ego last.

 

Zet je ego opzij, gooi die zware gewichten maar aan de kant en ga eerst eens bezig met een degelijk bewegingsbereik.

 

“fuck je ego”

 

De diepte van je squat, deadlift, pushup of pullup of wat dan ook is een stuk belangrijker dan de gewichten die je uiteindelijk gaat tillen. Je traint op deze manier je spieren, pezen, banden en gewrichten een stuk effectiever. Daarnaast verminder je het risico op blessures aanzienlijk door aanvankelijk de gewichten laag te houden en je lichaam alle tijd te geven om te wennen aan een nieuwe trainingsprikkel op groter bewegingsbereik.

 

 

  1. Stick to the plan.

 

Lekker cliché, maar het is natuurlijk wel zo. Trainers die roepen dat je altijd zoveel mogelijk moet variëren begrijpen duidelijk niet zoveel van periodiseren.

 

Als bewegen op zich of fitter worden het doel is, dan is variëren helemaal prima. Maar, als jij daadwerkelijk sterker wilt worden dan zal je moeten doorbijten met dezelfde oefeningen.

 

“variëren doe je thuis maar”

 

Kies 3-5 oefeningen uit die de basis van je training vormen, binnen deze basis blijft het volume en de frequentie over langere periode hetzelfde. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je de lading kan verhogen en dus sterker zal gaan worden.

 

Daar omheen kan je prima variëren maar zorg eerst voor een goede periodisering. Weet je niet hoe je dit zelf kan maken? Helemaal niet erg, maar zoek dan een goede coach die jou hiermee kan helpen.

 

 

  1. The big 3.

 

Nog nooit gehoord van de Big 3? Laat me je even voorstellen aan de Squat, de Deadlift en de Bench press. Vergeet machines, je bent een machine. Een machine gemaakt om door knieën te buigen, zware dingen omhoog te duwen en nog zwaardere dingen van de grond te tillen.

 

“abductors zijn voor mietjes en meisjes”

 

Blijf trouw aan de Big 3 en je gaat serieuze veranderingen zien. Vul deze aan met Pull Ups, Lunges, Kettlebell swings en Push Ups en we gaan de goede kant op.

 

 

Aan het einde van de dag komt het er op neer dat je je ego thuis laat, je trouw blijft aan het plan en de Big 3 je nieuwe beste vrienden zijn.

 

Als je dat kan accepteren ben je al een heel eind op weg ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s