Calorieën tellen werkt, maar alleen als het werkt.

Foto 04-07-17 07 02 00 (1)

Dit is vast niet de eerste keer dat je een blog over calorieën leest en het zal ook vast niet de laatste zijn.

Wat ik wel hoop is dat je na het lezen van deze blog begrijpt wat calorieën tellen betekent en wanneer het wel en wanneer het niet werkt.

Het tellen van calorieën, de één veracht het, de ander prijst het de hemel in. Een goed en objectief gesprek voeren over dit onderwerp is lastig, emoties lopen vaak hoog op en ondertussen snapt niemand meer waar het nou echt om gaat.

Dat niemand meer echt begrijpt waar het om gaat komt trouwens omdat iedereen tegenwoordig met een opgeblazen ego rondloopt. En wanneer je zo’n grote ego hebt handel je al snel vanuit emotie.

Want psychologie.

En dat is precies waar de discussie tegenwoordig om draait, emoties.

De objectiviteit is ver te zoeken en we voelen ons allemaal persoonlijk aangevallen als iemand je uitspraken blootstelt aan kritiek.

Zullen we daar gewoon eerst even mee stoppen alsjeblieft.

Kunnen we daarna namelijk wel normaal praten.

 

Maar wat betekent het nou om je calorieën te tellen?

 

Heel simpel gezegd tel je de energetische waarde van het voedsel wat je eet. Je weegt je voedsel af, berekent de macro nutriënten en van daaruit weer de calorieën.

Dat klinkt heel ingewikkeld.

Maar dat is het gelukkig niet want MyFitnessPal. Voor diegene die MyFitnessPal niet kennen, dat is een gratis app waarmee je de barcode van een product kan scannen waardoor het berekenen van de calorieën automatisch en heel snel gaat.

Er zijn natuurlijk nog veel meer handige apps, bijvoorbeeld de FunXtion app waarin je een volledige recepten bibliotheek kan vinden. Al deze recepten zijn voorzien van de macro, micro en calorie informatie.

Ontzettend handig dus.

Maar ff terug naar het idee van calorieën tellen.

 

Waarom zou je dat überhaupt willen doen?
Omdat wanneer je voor bepaalde aestetische/lichamelijke doelstellingen moet afvallen of aankomen dit de meest accurate wijze is waarop je een calorie tekort/overschot kan creëren.

Dat een negatieve/positieve energie balans essentieel is voor het behalen van je doelstelling staat nu niet ter discussie. Wat wel ter discussie staat is of het tellen van calorieën daar dan de beste manier voor is.

Het antwoord.

 

“geen idee”

 

Misschien wel, misschien niet. Dat ligt er maar net aan hoe jij mentaal in elkaar zit.

Wellicht geeft het tellen van calorieën je heel veel rust in je hoofd, misschien ook niet.

Het kan namelijk zo zijn dat calorieën tellen je juist (onnodige) stress oplevert. Die onnodige stress kan jouw focus op het uiteindelijke doel opbreken waardoor je niet daar eindigt waar je wilde eindigen.

Misschien kan jij prima op gevoel een calorie tekort/overschot creëren en heb je helemaal geen fancy calorie tracker app nodig.

Dat kan.

Ik heb m in ieder geval wel nodig, maar ik ben niet jij en jij bent niet mij.

Calorieën tellen is niet exact, maar het is wel verdomd accuraat. Daar heb je alleen geen reet aan als daardoor de mentale belasting zo hoog oploopt dat je de fysieke uitdagingen niet meer aangaat en alles wat je doet om je doel te behalen je tegen gaat staan. Daarmee saboteer je jezelf en zal je je doel niet behalen.

 

En dat is waar de discussie eigenlijk over zou moeten gaan. Niet over wel of niet calorieën tellen, maar over wanneer wel en wanneer niet calorieën tellen werkt.

 

Misschien ben je nu iets wijzer, misschien ook niet.

 

Hoe dan ook, luister niet naar mensen die beweren dat ze met één oplossing de problemen van alle mensen kunnen wegnemen.

Dat kan helemaal niet en het zijn meestal redelijk enge mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s