Niet fit? Doe HIIT!

HIIT

 

Doe wat?

Doe HIIT! Dat staat voor High Intensity Interval Training.

Ik hoor je denken “Nick, leg het nou ff uit zodat niet alleen gym freaks begrijpen wat je zegt”

 

Oke, oke.

 

 

Heb je wel eens een bodypump les gedaan? Je weet wel, die les waarbij je elke spiergroep apart traint voor een bepaalde tijd en je ontzettend hard je best moet doen om die tijd vol te kunnen houden. Best een hele pittige en prima training dus.

 

We noemen dit: steady state training. Ondanks dat de verzuring en vermoeidheid na verloop van tijd toeneemt, blijft de intensiteit nagenoeg gelijk. Dit stelt jou in staat om de bewegingen goed uit te voeren en je spierkracht-uithoudingsvermogen te trainen waardoor het resultaat alleen maar beter wordt. Deze manier van trainen is redelijk low impact, ook al voelt het vrij intensief. Dat het een low impact training is komt onder andere doordat het een statische training is.

 

Nu snel even terug naar HIIT. Als je bij bodypump traint op (relatief) lange duur dan train je bij HIIT op (relatief) korte duur. Een mooi voorbeeld daarvan is het programma Grit.

 

Waar bodypump statisch is, is Grit dynamisch. Waar bodypump low impact is, is Grit high impact.

 

Als ik je bij bodypump 5 minuten geef dan wil ik dat je die 5 minuten kan volhouden. Als ik je bij Grit 1 minuut geef wil ik juist dat je zo hard gaat dat je in die minuut 2 of 3 keer moet stoppen.

 

Het is het tegenovergestelde van elkaar en dat is natuurlijk heel interessant.

 

Oh ja?

 

Ja.

 

Waarom dan?

 

Omdat het elkaar aanvult, het is als yin en yang. Als je altijd alleen maar bodypump doet, train je alleen spierkracht-uithoudingsvermogen. Hetzelfde geldt voor Grit. Doe je alleen maar Grit, dan vergeet je dus spieropbouw en spieruithoudingsvermogen.

 

Dus?

 

Als jij graag fitter wilt worden is het tijd om trainingen te gaan combineren. Je behaalt namelijk sneller en beter resultaat omdat training pas echt effectief wordt als het multidisciplinair is.

 

Multi wat? Dat je je lichaam vanuit verschillende hoeken prikkelt en traint. Kracht en cardio, balans en mobiliteit, statisch en dynamisch, yin en yang.

 

Je eet toch ook niet elke dag alleen maar aardappels? Nee, dat zou gek zijn. Maar, we volgen vaak wel alleen maar hetzelfde eentonige sport programma.
Begrijp me niet verkeerd, want je hebt wel degelijk een structureel basis programma nodig van waaruit je gaat werken. Het punt is alleen dat je dit basis programma wilt aanvullen met trainingen uit verschillende disciplines.

 

Zeker wanneer het gaat om fitter worden behaal je meer resultaat wanneer je bijvoorbeeld krachttraining aanvult met een stukje HIIT en mobiliteit training.

 

Maar voor HIIT moet ik toch al knetter fit zijn?

 

Nope, dat hoeft niet. Je kan deze training namelijk helemaal op je eigen niveau inzetten. Dat geldt trouwens voor alle soorten trainingen en een goede coach weet exact hoe te differentiëren op verschillende niveaus.

 

Dus durf een beetje en stap af en toe uit je comfort zone.

 

Kiss.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s