Hoe je jezelf succesvol saboteert.

blog_overview_je_eigen_saboteur.png

Het is weer zover, je bent begonnen aan je 5e 10 daagse afslank periode. Deze keer gaat het helemaal goed komen want je hebt tegen jezelf gezegd dat je er 100% voor gaat en je gaat deze keer alles goed doen. De vorige poging ben je alweer vergeten, je hebt dit waarschijnlijk verdrongen omdat het geen positieve ervaring was.

Op de 8e dag van de vorige poging was je toch maar afgehaakt omdat je jezelf hebt vergrepen aan een stuk chocolade taart. De teleurstelling werd je toen teveel omdat je vond dat je het had verpest terwijl je jezelf nog zo had voorgenomen om het deze keer helemaal goed te doen. Het was te veel en je besloot dan ook om er dan maar helemaal mee te stoppen. Volgende keer beter.

 

Herken je dit?

 

Wat is nou echt de reden dat je afhaakt? Heb je daar wel eens over nagedacht? Het antwoord is zowel ingewikkeld als heel simpel maar omdat ik van simpel houd ga ik het heel simpel brengen. Het heeft alles te maken met het verwachtingspatroon wat jij voor jezelf schept.

 

Bij elke nieuwe poging die jij onderneemt schep je bepaalde verwachtingen over het gedrag wat je gaat vertonen. Traditioneel gezien hebben we vrij hoge verwachtingen van onszelf en stellen we serieuze eisen aan ons gedrag. Met oud en nieuw verwacht je van jezelf dat je het volgend jaar beter gaat doen, sterker nog je gaat het nu gewoon helemaal goed doen. Niets gaat jou tegenhouden en dit word het jaar van de verandering roep je met een glas champagne en een halve oliebol nog snel wegslikkend.

 

Bij elke afval poging verwacht je van jezelf dat je, je aan alle regels gaat houden, structuur is de sleutel en flexibiliteit is de duivel. Je zal en moet het op een bepaalde manier doen waarvan jij denkt dat het de beste is. Dit is vaak de gedachte en het gevoel waarmee je een nieuwe poging start om je doelen te bereiken. Erg nobel van je maar zoals je eerdere pogingen al hebben laten zien werkt het niet.

 

 

Waarom dan niet?

 

Omdat hoe strenger jij voor jezelf bent hoe groter de teleurstelling is wanneer het onvermijdelijke moment daar is dat je toch wel gaat toegeven aan je menselijke behoeftes. Hoe groter de teleurstelling hoe negatiever het gevoel. Hoe negatiever het gevoel hoe groter het gevoel van machteloosheid. Op dat moment maakt het je niet meer uit wat je doet en laat je alles los! Op dat moment is het hek van de dam en ga je helemaal los. Niets maakt meer uit en je gedraagt je als een betoverd kind in de Jamin. Na een tijdje raak je weer uit die rare waas en besef je wat er is gebeurd en heb je jezelf succesvol gesaboteerd door het onmogelijke van jezelf te eisen.

 

In het volgende stuk schrijf ik hoe je de saboteur in jezelf kan stoppen en je, je gedrag en gedachten kan veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s