Calorieën voor dummies.

large

Recentelijk was er een kleine opwelling op Facebook over voeding. Specifieker nog over calorieën en nog specifieker over dat de ene calorie de andere niet is en dat soort onzin.

Nu is die laatste statement al gevaarlijk om te maken zonder het in de juiste context te plaatsen. De hele discussie is trouwens ook ruk maar vooruit.

 

Een calorie is simpelweg een meeteenheid voor energie net als dat een centimeter dat is voor lengte. Je bent dan toch ook wel heel apart bezig wanneer je gaat zeggen dat de ene centimeter niet de andere centimeter is.

 

Verstandige mensen als dat wij zijn doen we dat dus ook niet want logica.

 

Waarom dan wel over calorieën?

 

Want, rare mensen.

 

Ok, 100 calorieën aan cola heeft een ander effect op je lichaam dan 100 calorieën aan magere Franse kwark maar dat is net zo’n non argument als zeggen dat 100 gram water een ander effect op je lichaam heeft dan 100 gram zuurstof. Het verdient letterlijk een mega face palm van jou en iedereen om je heen wanneer iemand dit zegt.

 

Hier gaan we dus ook niet op in.

 

Maar 100 calorieën aan cola heeft exact dezelfde energetische waarde als 100 calorieën aan Franse kwark. Net als dat een tafel van 100 centimeter even lang is als een bank van 100 centimeter.

 

Oke, nu snappen we het wel.

 

Weet je het zeker?

 

Ja.

 

Echt?

 

Jaaa!

 

Oke, oke.

 

Maar wat nou als je niet weet hoe lang die tafel is? Ga je er dan interessant naast staan en schatten? Leg je elleboog na elleboog op de tafel om zo er achter te komen hoe lang die tafel is?

 

Dat laatste zou ik wel eens willen zien trouwens.

 

Nee maar ff serieus, je pakt natuurlijk een centimeter en je meet dat rot ding op omdat je over het algemeen waardeloos bent in het inschatten van waarden en je alleen door te meten het zeker weet.

 

En laat dat nou precies hetzelfde zijn voor calorieën.

 

Je kan gaan schatten, een beetje hier en een beetje zo en dan nog een beetje van dat en dan komt het vast wel goed maar jij, ik en de meeste mensen hebben het daarmee waardeloos mis.

 

Jij denkt 100 gram of 100 calorieën terwijl het eigenlijk al snel het driedubbele is. Ik denk trouwens exact hetzelfde.

 

Ok, toegegeven sommige mensen kunnen echt knetter goed inschatten. Ik ben er niet zo eentje en hoogstwaarschijnlijk jij ook niet ;).

 

Niet dat je nu voor de rest van je leven moet gaan tracken want dat werkt alleen als het voor jou werkt. Probeer het eens een maandje en zie het als een leer traject om te ontdekken hoe 100 gram aan kwark er nou echt uit ziet of wanneer je wel 250 i.p.v. 750 calorieën aan chocolade hebt gegeten.

 

En bevalt het na die periode kan je er mee door gaan en zo niet dan niet.

 

Je wordt er in ieder geval niet dommer van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s