Schuldvrij de kerstdagen door

guilty-about-past-sins

 

Het is kerst of wat scherper gezegd is het dat moment waarop je drie dagen lang gezelligheid, eten, meer eten, drinken en nog meer eten tegemoet gaat.

 

Jottem.

Vind ik leuk.

 

Bulkers vinden dit ook leuk.

 

Maar voor veel mensen is dit een lastige tijd. Je hebt bepaalde doelstellingen en die moeten natuurlijk wel gehaald worden. Die drie kerstdagen waarin je zoveel meer eet dan je eigenlijk zou moeten om je doelstellingen te behalen zijn dus best lastig.

 

Ik ga je nu niet allerlei tips meegeven hoe je gezond of zoals ze dat tegenwoordig in het Nederlands zeggen “healthy” de feestdagen door kan komen want dat is echt mega onzin.

 

Nee, in plaats daarvan wil ik je gerust stellen door je te vertellen dat het behalen van je doelstelling niet valt of staat met 3 dagen en het echt onzin is om te denken dat je in drie dagen je helemaal terug bij af bent.

 

Je bent waarschijnlijk al zover dat je weet dat het behalen van je doelstelling niet valt of staat met het eten van enkele enkel macronutriënten en dat de energie balans leidend is ondersteund door een goede macro en micro balans.

 

Omdat we de komende 3 dagen vol schijt hebben aan de macro en micro balans en we gewoon lekker willen eten blijft er dus een simpel rekensommetje over.

 

Stel je zit al een paar weken in een tekort van 500 calorieën per dag en vanaf vandaag laat je dat even los. Laten we er dan vanuit gaan dat je je hier strak aan hebt gehouden en dat je zaterdag overdag nog niet heel gek doet.

 

Dan kom je op een tekort van ongeveer 2500 calorieën uit. Laten we super gemiddeld gaan doen en zeggen dat een vrouw 2000 en een man 2500 calorieën per dag mag. Klopt natuurlijk niets van wat tante Gerda doet geen fuck terwijl Ineke zich helemaal rot rent op de loopband maar we hebben toch een gemiddelde nodig.

 

Je had al een tekort opgebouwd en je kunt in ieder geval een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag eten. Als je dat tekort opbreekt in 2 of 3 delen en je telt dat boven op je dagelijkse normale hoeveelheid dan heb je een shit lading aan calorieën die je kunt weg werken zonder aan te komen.

 

Dan speel je feitelijk quitte in de week van kerst. Niks aan het handje dus.

 

 

En ga nou niet al je kerst maaltijden afwegen en invoeren in My fitnesspall want dat slaat natuurlijk nergens op. Genieten betekent ook los kunnen laten en flexibel om gaan met je voeding.

 

Wanneer je krampachtig en dwangmatig alles gaat bijhouden doet dat enorm af aan de spontaniteit en het plezier van samen zijn en opgaan in het moment.

 

Je doelstelling loopt heus niet ineens weg, dat resultaat trouwens ook niet ;).

 

Ik snap dat je bang bent dat deze dagen je resultaat teniet gaan doen maar zo werkt het nou eenmaal niet en het zou natuurlijk jammer zijn dat je ondanks je harde werken en al behaalde resultaten zo vol zit met schuld gevoelens dat je niet meer kan genieten.

 

Dat knagende gevoel zit gewoon tussen je oren dus laat het los en geniet van de komende dagen.

 

Fijne kerst en ik check jullie later.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s