Waarom je wel kan afvallen als je chocolade taart eet en het stom is om te denken dat je dan niet goed bezig bent.

img_20161101_2056421

Het is weer zover, je bent begonnen aan je 5e 10 daagse afslank periode. Deze keer gaat het helemaal goed komen want je hebt tegen jezelf gezegd dat je er 100% voor gaat en je gaat deze keer alles goed doen. De vorige poging ben je alweer vergeten, je hebt dit waarschijnlijk verdrongen omdat het geen positieve ervaring was.

Op de 8e dag van de vorige poging was je toch maar afgehaakt omdat je jezelf hebt vergrepen aan een stuk chocolade taart. De schaamte en de teleurstelling werden je toen teveel omdat je vond dat je niet goed bezig was terwijl je jezelf nog zo had voorgenomen om het deze keer helemaal goed te doen. Het was te veel en je besloot dan ook om er dan maar helemaal mee te stoppen. Volgende keer beter.

Herken je dit?

 

Zo nee? Top, je mag doorlezen maar je mag ook op het kruisje rechts bovenin klikken.

 

Zo ja? Dan ben je bij deze verplicht om door te lezen. 😉

 

Wat is nou echt de reden dat je afhaakt? Heb je daar wel eens over nagedacht? Het antwoord is zowel ingewikkeld als heel simpel maar omdat ik van simpel houd ga ik het heel simpel brengen. Het heeft alles te maken met het verwachtingspatroon wat jij voor jezelf schept.

 

Bij elke nieuwe poging die jij onderneemt schep je bepaalde verwachtingen over het gedrag wat je gaat vertonen. Traditioneel gezien hebben we vrij hoge verwachtingen van onszelf en stellen we serieuze eisen aan ons gedrag. Denk maar eens terug. Met oud en nieuw verwacht je van jezelf dat je het volgend jaar beter gaat doen, sterker nog je gaat het nu gewoon helemaal goed doen. Niks gaat jou tegenhouden en dit word het jaar van de verandering roep je met een glas champagne en een halve oliebol nog snel wegslikkend.

 

Bij elke afval poging verwacht je van jezelf dat je, je aan alle regels gaat houden, structuur is de sleutel en flexibiliteit is de duivel. Je zal en moet het op een bepaalde manier doen waarvan jij denkt dat het de beste is.

 

Dit is vaak de gedachte en het gevoel waarmee men een nieuwe poging start om bepaalde doelen te bereiken. Heel nobel van je maar zoals je eerdere pogingen al hebben laten zien werkt het niet.

 

Waarom dan niet?

Omdat hoe strenger jij voor jezelf bent hoe groter de teleurstelling is wanneer het onvermijdelijke moment daar is dat je toch wel gaat toegeven aan je menselijke behoeftes. Hoe groter de teleurstelling hoe negatiever het gevoel. Hoe negatiever het gevoel hoe groter het gevoel van machteloosheid en op het moment dat jij je machteloos voelt en het gevoel hebt dat het niet meer uitmaakt komt de algemeen bekende gedachte, f..k it! Op dat moment is het hek van de dam en ga je helemaal los. Niets maakt meer uit en je gedraagt je als een betoverd kind in de Jamin. Na een tijdje raak je weer uit die rare waas en besef je wat er is gebeurd en denk je nog een keer f..k it!

 

“F..k it”

 

Wat moet ik wel doen dan?

Ik word er altijd een beetje allergisch van wanneer iemand verteld wat je allemaal moet doen dus ik ga niet zeggen wat je wel moet doen. Ik ga je vertellen wat je zou kunnen doen en wat je daarmee doet is helemaal aan jou.

Je zou kunnen accepteren dat wat jij wilt en hoe je lichaam daarop gaat reageren niet altijd een match is. Daarmee bedoel ik dat jij snel resultaat wilt en dat je lichaam zich eigenlijk wilt vasthouden aan wat het nu heeft. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat je beter rustig kan beginnen met een klein calorie tekort en af en toe flexibel om te gaan met je behoeftes. Ja je kan af en toe een stuk chocolade eten, zelfs een stuk taart. Nee dit moet je niet onbeperkt op gevoel doen want wij mensen zijn waardeloos als het aankomt op het schatten hoeveel calorieën bepaalde voedingsmiddelen bevat.

 

“jij bent de grootste saboteur waar je ooit last van zult hebben”

Je zou je kunnen realiseren dat denken op de korte termijn je resultaten gaat geven op de korte termijn en dat denken op de lange termijn je resultaten gaat geven op de lange termijn. Ja duh, vertel eens wat nieuws.

 

Oke, wist je dat je gewoon kan afvallen als je wel chocolade taart eet en het mega onzinnig is om je te blijven focussen op micro niveau als afslanken je doel is? Mooie woorden om te zeggen dat het onzin is om je mega zorgen te maken over wat je precies eet. Het hangt allemaal af van de calorie balans en hoe jij vanuit flexibiliteit controle blijft uitoefenen. Jij bent niet je lichaam en je lichaam is niet jij, jullie zijn 2 in 1 en dus verschillend.

 

Hoe eerder je dat beseft hoe eerder je begrijpt dat omgaan met de behoeftes van je lichaam en die van jezelf een cruciaal onderdeel is van een goed opgezet lange termijn plan. Het negeren van deze prikkels helpt alleen maar je korte termijn doelen die op hun beurt je lange termijn doelen weer in de weg staan.

 

Stel realistische lange termijn doelen, wees flexibel maar behoud de controle, omring je met mensen die je steunen, werk samen met je lichaam, luister, voel, doe en pas aan waar nodig.

 

 

“heb ik je toch verteld wat je moet doen ;)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s